Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Ελα να σου γνωρισω τ' αστερια

…μπορείτε να πείτε ένα βράδυ στον καλό σας ή την καλή σας και να ταξιδέψετε μαζί στον έναστρο νυχτερινό ουρανό… κάθε δεύτερη Παρασκευή βράδυ στις 8:00 μμ - και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες – ο αστρονόμος Νίκος Ματσόπουλος καλωσορίζει το κοινό στον Αστρονομικό Σταθμό της Πεντέλης… ξεκινά με μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το Αστεροσκοπείο και το ρόλο των επιστημόνων, ακολουθεί μια προβολή που εξηγεί τα βασικά για τα ουράνια σώματα και κλείνει με παρατήρηση από το τηλεσκόπιο του αστερισμού του Ωρίωνα, του Κρόνου και της Σελήνης… ακολουθεί χαλαρή κουβέντα γύρω από επιστημονικά, φιλοσοφικά ακόμα και θρησκευτικά θέματα… εάν αποφασίσεις να κολυμπήσεις σε αυτά τα νερά η συζήτηση αναπόφευκτα στρέφεται γύρω από τη δημιουργία της ζωής αλλά και του σύμπαντος… κάπως έτσι πέρασαν 3 ώρες χωρίς να το καταλάβω… ή σχεδόν χωρίς να το καταλάβω, καθώς έκανε τσουχτερό κρύο και υπήρχε αρκετός κόσμος με αποτέλεσμα να περιμένουμε έξω τη σειρά μας για την παρατήρηση... εάν το αποφασίσετε, ντυθείτε ΠΟΛΥ ζεστά!

…θα δείτε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάνε πολύ την επιστήμη τους και γι’ αυτό θέλουν να τη γνωρίσει το ευρύ κοινό… έτσι, με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς να αμοίβονται γι’ αυτό, οργανώνουν αυτές τις συναντήσεις για όσους ενδιαφέρονται... ένα συμβολικό εισιτήριο των 5 ευρώ είναι η μόνη επιβάρυνση... ενώ μας χάρισαν και το τελευταίο βιβλίο του Ματσόπουλου... ο καθηγητής εξηγεί τα πάντα με πολύ απλό τρόπο και καλωσορίζει ακόμα και την πιο «χαζή» απορία... είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και ανοιχτός άνθρωπος και ανατρέπει τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί για τους επιστήμονες… ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι πολύ φιλικός με τα μικρά παιδιά που δεν είναι και λίγα σε αυτές τις συναντήσεις…

…το δυσάρεστο είναι ότι ο μεγάλος θόλος του κεντρικού κτιρίου, όπου φιλοξενείται ένα τεραστίων διαστάσεων τηλεσκόπιο, γνωστό σε όσους ασχολούνται ως διοπτρικό τηλεσκόπιο Newall 62,5 εκ., έχει χαλάσει και δεν ανοίγει… η γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών δεν βοηθάνε να αποκατασταθεί η ζημιά, με αποτέλεσμα το πραγματικά εντυπωσιακό τηλεσκόπιο να μένει σε αχρηστία… στο απέναντι κτίριο, υπάρχει ένα μικρότερο τηλεσκόπιο από το οποίο θαυμάσαμε τα ουράνια σώματα - η θέα του Κρόνου με τα δαχτυλίδια του είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία, όπως και της Σελήνης - και φτάνει να σε εντυπωσιάσει την πρώτη φορά... μετά όμως σκέφτεσαι ότι η θέα από το μεγάλο τηλεσκόπιο θα είναι πραγματικά το κάτι άλλο, κάτι που μπορούν να σου επιβεβαιώσουν και όσοι το έχουν δοκιμάσει… ας ελπίσουμε να φτιαχτεί γρήγορα και κυρίως να συνεχίσει το Αστεροσκοπείο να χαρίζει μαγικές νύχτες στους «ανήσυχους» αυτής της πόλης…


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη διεύθυνση http://www.astro.noa.gr/ για περισσότερες πληροφορίες.

10 σχόλια:

koulpa είπε...

"διώξε τη λίπη παληκάρι
πάμε μιά βόλτα στο φεγγάρι":):)
..ειμαι σε έμμετρη διάθεση προφανώς..:):)
χαχα.. θυμήθηκα κάποια βράδιά που ανεβαίναμε στον υμμητό.. πριν η τρομοκρατία το απαγορεύσει.. με ιδιοκατασκευασμένα τηλεσκόποια από σωλήνες αποχέτευσης..:):)
Καληνύχτα καλό μου:):)

ATIAFEDERATION είπε...

Πολύ ωραίο. Καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο. Απο την ηλιολουστη Βέροια.

σορολόπ είπε...

Καλησπέρα koulpa :) μάλλον σας πάει αυτή η διάθεση :))

..το' χω ξανακούσει αυτό με τις σωλήνες, αν και δεν έχω προσωπική πείρα..

σορολόπ είπε...

ΑΤΙΑ.. την ηλιόλουστη Βέροια?!?!? εδώ έχει κουνηθεί το μυαλό μου από τους ανέμους και το κρύο κι εσείς λιάζεστε με φραπέ?! :))

Καλό Σαββατοκύριακο!

itelli είπε...

Ωπ! Σαν πολλοί Βεροιώτες μαζευτήκαμε στο μπλογκ σας κυρία Σορολόπ. Τελικά από δω τα φέρατε, απο 'κει τα φέρατε, το ρεβανί δεν θα το γλυτώσετε.

σορολόπ είπε...

Monsieur itelli de Veroia... χαχα ..αν και αποκαλυφθήκατε μόνος σας, δεν θα πω όχι στο ρεβανί... με καϊμάκι το προτιμάω ;)

koulpa είπε...

χαχα..ναι μου πάει.. αλλά με παχαίνει λίγο..:):) μέχρι και έμμετρη συνταγή για υδήποτο έφτιαξα..:):)
Ήταν εποχές που ήχαμε όρεξη..:):)
Την καληνύχτα μου:):)

σορολόπ είπε...

... ξεροσφύρι το ηδύποτο?! μπααα αθώο μου φαίνεται.. :))

..καληνύχτα!

koulpa είπε...

χαχα..τι έγινε; αποσύρατε το σχόλιο.. κι έμεινα να βγάζω μπουρμπουλήθρες..:):)
Την καληνύχτα μου κι από εδώ:):)

σορολόπ είπε...

...ναι, το απέσυρα και αντ' αυτού σας έστειλα e-mail :)

..καληνύχτα από τώρα!?!?! χαχα