Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Μηπως ως θεατροφιλοι… να συνδικαλιστουμε?!

…ρωτάει η Ιλειάνα Δημάδη (idimadi@athinorama.gr) στο εισαγωγικό άρθρο της με τίτλο Επιδοτούμενος θεατής, στη σελίδα Θέατρο – Χορός του αθηνοράματος

…και επειδή η θεατρική σαιζόν μόλις άρχισε, βρήκα εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον το συγκεκριμένο άρθρο σε συνδυασμό με το σοκ που έπαθα όταν ανακάλυψα ότι τα εισιτήρια για την περίφημη Μήδεια (2) του Δ. Παπαϊωάννου ξεκινούν από 20 ευρώ (!) και σκαρφαλώνουν μέχρι τα 100 (!!!).. και βέβαια, δεν ξέρω τα 20 ευρώ πού σε τοποθετούν σε σχέση με τη σκηνή σε μια εικαστική παράσταση, χωρίς διαλόγους που το οπτικό σου πεδίο παίζει καθοριστικό ρόλο… κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι μια παράσταση για το «ευρύ κοινό» αλλά έστω κι έτσι.. ποιος μου λέει ότι το άλλο, το «ειδικό κοινό», έχει την οικονομική δυνατότητα να την παρακολουθήσει; δεν θέλω να αμφισβητήσω σε καμία περίπτωση την αξία της παράστασης, απλά να υπογραμμίσω με τη σειρά μου τη σημασία που έχουν κινήσεις όπως αυτή της βρετανικής κυβέρνησης, όπως θα διαβάσετε παρακάτω…


Επιδοτούμενος θεατής

Δυόμισι εκατομμύρια λίρες: με αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό θα επιδοτήσει η βρετανική κυβέρνηση 95 θέατρα. Σκοπός της είναι τα επόμενα δύο χρόνια να διατεθούν δωρεάν στους θεατρόφιλους κάτω των 26 ετών ένα εκατομμύριο εισιτήρια. Το όριο ηλικίας επελέγη ούτως ώστε, σε συνδυασμό με τη φοιτητική κάρτα απεριορίστων διαδρομών, οι νεαροί θεατρόφιλοι να κερδίζουν μια σχεδόν εξολοκλήρου «free night out». Το συμπέρασμα; Η Αγγλία έχει παράδοση στο θέατρο -αυτό είναι γνωστό- κι επενδύει αδιάκοπα σ' αυτό. Εξίσου είναι γνωστό πως, ανεξάρτητα από τα όσα μπορούμε να καταλογίσουμε στην εξωτερική πολιτική της, διαθέτει κράτος πρόνοιας και μια πιο εύρωστη οικονομία από τη δική μας.

Τι γίνεται όμως εδώ; Υπάρχει αδιαμφισβήτητα ένα δυναμικό θεατρόφιλο κοινό - δεν εξηγείται διαφορετικά το φαινόμενο της πληθωρικής προσφοράς θεαμάτων. Το θέατρο, ως αγαθό πολυτελείας, τιμολογείται αντίστοιχα, με τα εισιτήρια να κυμαίνονται μεταξύ € 22-25 για τους ενήλικους και € 10-18 για τους νέους. Οι προσφορές, όπως εκείνες του Θεάτρου Τέχνης, και η κάρτα συνδρομής που πρόσφατα εισήγαγε το Εθνικό Θέατρο δίνουν μια ώθηση. Το «αθηνόραμα», με τη σειρά του, παρέχει συστηματικά, εδώ και αρκετά χρόνια με τις avant premieres και τα εκπτωτικά κουπόνια, ένα ισχυρό κίνητρο ώστε -αντί για ακόμη μία βραδιά με DVD- να βγούμε στο θέατρο της γειτονιάς μας.

Η ανύπαρκτη όμως δημοσιονομική πολιτική και η μείωση του εισοδήματος του μέσου πολίτη καθιστούν το κοινό ολοένα και πιο ευπαθές απέναντι στην προσφορά πνευματικών αγαθών. Τι πρέπει να γίνει; Συστηματικές πιέσεις προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και ακόμη περισσότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά των θεάτρων. Διαφορετικά, το θέατρο, υπακούοντας αργά ή γρήγορα στο νόμο της φθίνουσας οριακής χρησιμότητας, όπως θα έλεγαν οι οικονομολόγοι, θα αρχίσει να εκτιμάται ως κατώτερο αγαθό και θα αντικατασταθεί από άλλες, πιο «επείγουσες» ανάγκες του μέσου καταναλωτή.

Μήπως τελικά πρέπει ως θεατρόφιλοι... να συνδικαλιστούμε;

10 σχόλια:

Είδωλο είπε...

Eγω δεν ντρεπομαι να το πω, εχω να παω θεατρο 7 χρονια. Ειναι πολυτελεια το εισητηριο του θεατρου. Οπως επισης και του κιηματογραφου που έφτασε τα 10ευρω.

σορολόπ είπε...

x-oyranoy

..γιατί να ντραπείς; έτσι είναι.. και ειδικά για τις μικρές ηλικίες είναι απαγορευτικό..

koulpa είπε...

παπα κι εγώ δε θα μπορούσα να ενταχθώ στους έμπρακτα θεατρόφιλους.. παλιότερα λόγω χρόνου.. τώρα πλέον και λόγω οικονομικών.. και το μέτρο για κάτω των 26.. εδώ και 17 χρ΄νια δεν.. την τελευταία 10ετία.. δεν έχω πατήσει.. καλό πάντως αν γινόταν κάτι τέτοιο κι εδώ.. αν και στον καιρό μου μοιράζαν στα σχολεία.. απο 1200 παιδιά ήμουν ο μόνος που έπερνα εισητ΄ρια.. με είχαν μάθει και μου τα δίνανε αφιδώς.. αφού θα τα πετάγαν.. θυμάμαι ειχα δει το da με τον κατράκι 7-8 φορές.. ίσα που τον πρόλαβα..
καλός ο πολιτισμός.. αλλά εδώ χάνουμε σιγά σιγά και την επιβίωση:):)
την καληνύχτα μου:):)

kakaskimos είπε...

Επειδή είμαι αντιδραστικός, έχω να παρατηρήσω ότι το θέατρο είναι η πιο φτηνή διασκέδαση. Σε ποιο club σε δύο ώρες θα ξοδέψεις μόνο 20e?

σορολόπ είπε...

koulpa

..πράγματι μοιάζει εξωπραγματικό με την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας όλων να ασχολούμαι με το κόστος των εισιτηρίων του θεάτρου.. δεν είναι όμως.. δεν αντιμετωπίζω το θέατρο ως είδος πολυτελείας.. αυτή είναι η διαφορά ίσως με τους περισσότερους... θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας στον τομέα ψυχαγωγία..

σορολόπ είπε...

kakaskimos

...σαν δεν ντρέπεσαι να γυρνάς στα club μεγάλος άνθρωπος?! :P :))
..έχω να πατήσω σε club από τότε που έκανα τα μαλλιά μου κοτσιδάκια.. δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό το είδος διασκέδασης..

..όμως εάν υποθέσουμε ότι θες να πας θέατρο και μετά να μην κλειστείς στο σπίτι, αλλά να κοινωνικοποιηθείς με ένα ποτό (για φαγητό ούτε λόγος) συν τα μεταφορικά, θες πάνω-κάτω 40-50 ευρώ.. πόσο συχνά μπορεί ο καθένας να διαθέτει αυτό το ποσό για διασκέδαση;

koulpa είπε...

ε το 20 δεν είναι πολύ.. (το 100 πάλι νομίζω ότι είναι).. αλλά είμαι σε δινή οικονομική κατάσταση αυτή τη περίοδο..:):)
έδώ πάνε και ακουμπάνε 100αρικα στα παρακμιακά.. είναι θέμα επιλογής..:):)
την καλησπέρα μου:):)

σορολόπ είπε...

..καλησπέρα koulpie :)

..όπως το λέτε.. και δεν μας αφορούν αυτοί που ακουμπάνε τα 100άρικα στα παρακμιακά.. αφενός γιατί είναι επιλογή τους, αφετέρου γιατί έχουνε για να ακουμπάνε..

..τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουνε όμως?! και θέλουν?!

kakaskimos είπε...

Μα που θα βγεις, και θα πληρώσεις λιγότερα? Ακόμα κι αν υπολογίσεις μεταφορικά και ποτό. (καλά, που μένεις και τι ποτό πίνεις που θες 30e?).
Αν βγεις για φαγητό με κρασί θες σίγουρα ΚΑΙ μεταφορικά, κι αν βγεις για ποτό θες πάλι σίγουρα μεταφορικά.
Για το θέατρο χρειάζεσαι το πολύ μόνο επιστροφή.

Υ.Γ.1. Εγώ δεν χρειάζομαι καθόλου μεταφορικά. Για τα περισσότερα θέατρα. Το καλό του να μένεις κέντρο :)

Υ.Γ.2 Σε club δεν πάω. Τα βάζω όλα μαζί. Club, bar και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Και λέω τιμές από ότι ακούω.

σορολόπ είπε...

kakaskimos

..κατ’ αρχήν, να διευκρινίσω ότι θεωρώ τη διασκέδαση στην Αθήνα ακριβή ΓΕΝΙΚΑ, όχι μόνο το θέατρο… πράγματι, εάν βγεις για φαγητό και κρασί ή ποτό θα το χαλάσεις το 50άρικο (εγώ μένω κέντρο-απόκεντρο, όπως χαρακτηρίζεται η περιοχή και πίνω μαργαρίτες συνήθως, τα κοκταίηλ πάντα είναι ακριβότερα ;) ευτυχώς μάλλον που δεν βγαίνω συχνά γιατί θα αναγκαζόμουνα να το γυρίσω στις εμφιαλωμένες μπύρες.. :)

…αλλά ας μην θεωρήσουμε μέτρο σύγκρισης τον εαυτό μου, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω υποχρεώσεις (οικογένεια κτλ.) και έτσι μπορώ να χρηματοδοτώ ό,τι γούστο μου κάνει κέφι (σχεδόν).. δεν ισχύει κατ' ανάγκη και για όλους τους άλλους που δεν έχουν υποχρεώσεις, εάν έχουν χαμηλό εισόδημα…

..το θέμα είναι ότι το θέατρο - ως στοιχείο πολιτισμού, όπως πολύ σωστά το έθεσε ο koulpa – θα έπρεπε να είναι πιο προσιτό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το γενικό κόστος διασκέδασης, όχι απαραίτητα με χαμηλότερο εισιτήριο αλλά π.χ με προσφορές, προσκλήσεις που να μην εξαφανίζονται από τους απανταχού μαϊντανούς της κοσμικής ζωής και άλλα συναφή, ώστε κάποιος να μπορεί να πάει στο θέατρο και ας μην μπορεί να πάει σε club… αυτό είναι το σκεπτικό μου…